4 sene ago · · 0 comments

Hayatın Zorluklarına Karşı Dayanıklı Olmanın Yolları

Her insan hayatının belli dönemlerinde zorluklar yaşar; işten çıkarılma,hastalıklar, ekonomik sorunlar, ilişkilerin bitmesi, sevilen kişilerin yitirilmesi gibi  durumlar aslında hayatlarımızın birer parçası haline gelmiştir. 

Fakat her insan bu tip zorluklarla aynı şekilde mücadele edemez. Bazısı hayatına kaldığı yerden devam edip hayata sıkı sıkı tutunabilirken bazısı da yaşadıklarının etkisini uzun süre üstünden atamayabilir.

Fakat her insan bu tip zorluklarla aynı şekilde mücadele edemez. Bazısı hayatına kaldığı yerden devam edip hayata sıkı sıkı tutunabilirken bazısı da yaşadıklarının etkisini uzun süre üstünden atamayabilir.

Mücadele edemeyenler kendilerini depresyonun kucağına bulabilir ya da isimlerinin önüne altın harflerle “mağdur” sıfatını ekleyerek hayatlarını sürdürebilirler.

Psikolojik dayanıklılığa etki eden faktörler;

• Kişide kendisini seven, cesaretlendiren ve kendisine güvenen bir destek mekanizmasının varlığı,

• Kişinin iletişim yeteneğinin gelişmiş olması,

• Kişinin problem çözme yeteneklerinin gelişmiş olması,

• Kişinin akılcı planlar yaparak bunları uygulayabilmesi,

• Güçlü duygu ve dürtüleri yönetebilme,

• Benlik algısının olumlu olması ve olaylarla mücadele etme mekanizmasına güven duyulması olarak sıralanabilir.

Psikolojik olarak dayanıklı bireylerde ortak kişilik özelliklerine baktığımızda;

• Toplumun genelinden daha iyimser olma eğilimindedirler

• Karşılarına çıkan seçenekleri daha iyi analiz edip değerlendirirler

• Değişimin yaşamın bir parçası olduğunu ve hayatın her zaman planlandığı gibi gitmeyebileceğini kabul ederler

• Değiştirebilecekleri şeylere enerji harcarlar

• Başkalarının kendilerine yardımcı olmasına açıktırlar.

Psikolojik Dayanıklılığımızı Arttırmanın Yolları

 1.Hatalarınızdan ders alın ve kendinizi sürekli gelişime programlayın.

Yaşamda karşılaştığınız zorlukları birer felaket yerine yeni öğretilere imkan sağlayan deneyimler olarak algılamak psikolojik dayanıklılığımızı artıracaktır. Zor zamanların yaşamın doğal bir parçası olduğunu kendimize hatırlatırsak başımıza gelen felaketler için birilerini ya da kendimizi suçlamayı seçmek yerine enerjimizi olayları düzeltmeye harcayabilir, eskisinden daha kuvvetli olarak bu zamanları atlatabiliriz.

 2.Hayatınızda sizi destekleyen insanlar olsun…

Zor zamanlarınızda sizi destekleyen, yanınızda olan kişilerden oluşan bir destek mekanizmanızın olması psikolojik dayanıklılığımızı arttırmak için çok önemlidir. Yeni arkadaşlar edinin, grup aktivitelerine dahil olun, derneklere üye olun, en önemlisi ihtiyacınız olduğunda yardım istemeyi atlamayın.

3.“Neden” yerine “Nasıl” diye sorun…

Zihninizdeki soru kalıplarını “neden” yerine “nasıl” olarak güncelleyin. Başımıza gelen kötü olayların çoğunlukla mantıklı bir açıklaması yoktur ancak yine de “neden” diye sormaktan kendimizi alamayız ve bu yanıtı olmayan sorular zamanla içinden çıkılmaz bir öfkeye, kendini suçlamaya ve depresyona dönüşür. Düşünce sistemimizi bu tür olaylarla “Nasıl” başa çıkabileceğimize odaklarsak çok daha üretken bir zihin yapısına ve kendimize olan saygımızın artmasına neden olur.

 4.Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.

Öfke, üzüntü, korku gibi kuvveti duygular çevremizde olup biteni net olarak görmemize ve doğru kararlar vermemize engel olur. Psikolojik dayanıklılığı yüksek kişiler duygularını yönetmeyi ve dikkatlerini yapıcı aktivitelere yönelterek kendilerini çok daha sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi bilirler.

5.Düşündüğünüzden daha güçlüsünüz!

Psikolojik olarak dayanıklı kişiler başlarına gelen problemleri çözebilecekleri konusunda kendilerine daha çok güvenirler. Kendine güven yaşanılanları nasıl anlamlandıracağımız hakkında büyük fark yaratabilir. Bunun için yapılabilecek en iyi yöntemlerden bugüne kadar karşılaştığımız tüm zorlukları yazmaktır. Ölüm gibi büyük kayıplardan birinin size söylediği, sizi inciten ufak bir söze kadar eminiz ki yazacak birçok şey bulabilirsiniz. Böylelikle geçmişte bu tür durumlara gösterdiğiniz tepkileri açıkça görebilir ve bundan sonraki olaylara çok daha yapıcı yaklaşabilirsiniz.

Sonuç olarak, yaşamın karşımıza çıkartacağı kötü sürprizleri önceden bilme ve engelleme şansımız olmasa da bu tür durumlarla karşılaştığımızda vereceğimiz tepkileri ve kötü olayların kişiliğimizde bırakacağı izleri kontrol edebiliriz.

Categories: Uncategorized

admin

admin

Vivamus ullamcorper pretium ipsum, id molestie elit dapibus vitae. Vestibulum ut odio id sem ultrices convallis vel id diam.

Bir cevap yazın