5 sene ago · · 0 comments

Panik Atak Hakkında

PANİK ATAK BELİRTİLERİ

Süre bireyler arasında değişmekle birlikte, tipik olarak, panik ataklar 10 dakika veya daha kısa bir sürede zirveye ulaşır ve sonra semptomlar azalmaya başlar. Panik ataklar nadiren bir saatten fazla sürer ve en fazla 20 ila 30 dakika sürer. Panik atak belirtileri arasında şunlar vardır:

– Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma

– Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması

– Terleme

– Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,

– Soluğun kesilmesi

– Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma

– Uyuşma ya da karıncalanma

– Üşüme, ürperme ya da ateş basması

– Bulantı ya da karın ağrısı

– Titreme ya da sarsılma

– Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme

– Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu

– Ölüm korkusu

PANİK ATAK TEDAVİSİ

Bilişsel davranışçı terapi (CBT)  panik atakları ve panik bozukluğu için en etkili tedavi olarak bulunmuştur. Tedavi süresince, rahatlama eğitimi için bir terapist, düşünce ve davranışlarınızı yeniden yapılandırma, dikkat ve stres azaltma konularında size yol gösterecektir. Panik atak geçiren birçok insan haftalar içerisinde bir azalma görmeye başlar ve semptomlar sıklıkla belirgin şekilde azalır veya birkaç ay içinde tamamen geçer.

Panik atak semptomlarını azaltmak için gevşeme ve nefes egzersizleri tavsiye edilen tedaviye destek uygulamalardır. Egzersizler zihninizi sakinleştirir ve sizi endişeden uzaklaştırır.

Sağlıksız beslenme, az uyku, sigara, kafein ve alkol tüketimi panik atak krizlerini ciddi anlamda tetikler. Fiziken ve bedenen dinlenmek ruhu özgürleştirir ve sizi stresten uzaklaştırır.

Panik atak yaşayan insanların en büyük sıkıntısı kaygı bozukluğu içinde olmalarıdır. Onlar aslında tehlikeli bir durumun içinde olmasalar bile düşünceleri ile kendilerini endişe içine sokmaktadırlar. Yani panik atak krizi yaşayanların yapmaları gereken birinci yöntem aslında her şeyin kendi kafalarında gerçekleştiğinin bilincine varabilmektir. Süreçte en etkili ve kesin yöntem durumun yani yaratmış olduğunuz korkuların farkına vararak engelleyebilmenizdir.

 

Uzman Psikolog Hülya Öznehir Çintan

 

 

Tags: , , , Categories: Blog

admin

admin

Vivamus ullamcorper pretium ipsum, id molestie elit dapibus vitae. Vestibulum ut odio id sem ultrices convallis vel id diam.

Bir cevap yazın